Julälskarna säger ifrån! Dubbelmoralen är stor!

Jennie med bloggen Adventstid skrev ett inlägg som heter För tidigt att prata om julen?

Detta med att en får sådana kommentarer på att man redan börjar längta efter julen eller börjar prata om julmarknader i augusti, september är för vissa väldigt provocerande.

Innan jag började julblogga 2013 så pratade jag väldigt mycket om julen tidigt. Jag hade 2012 upptäckt julbloggar och var helt överväldigad att denna underbara bloggvärld fanns. DÅ 2013 fick jag massor av negativa komentarer och många protesterade. Men nu är mina vänner och följare av KulturCramer vana vid min juliga sida. De har insett att det kan dyka upp juliga inlägg i april. Så nu har det än så länge inte kommit några protester. De säger mer ”så du går All-in nu?” Trotts det skaffade jag en egen facebooksida bara för min juliga sida. Julkulturcramar

DSC_1826

Idag prata jag med en vän och det var i samtalet med henne som jag insåg vad som är skillnaden med när en ”vanlig” persons börjar längta till jul och en julälskare.

Någon som jag, som vill få ut det mesta av julen… börjar tidigt att planera och SKRIVER om det. En vanlig person kanske också funderar på vart de ska fira jul eller om de ska se en julkonsert. Men de TÄNKER bara. En julälskar vill som sagt få ut det mesta och vet att december blir för proppat om man ska hinna med flera julmarknader, köpa julklappar, hinna pynta och sen slå in julklapparna. December är för kort för att både hinna luciatåg, julkonsert, glöggmys och sitta och njuta framför en julfilm eller läsa en bok med julmusiken i bakgrunden. Vi julälskare måste planera och för oss är inte julen bara 24 december. Det är mer en årstid än ett datum.

Det jag tror stör de flesta julälskare är dubbelmoralen i att de blir beskyllda för att förstöra julstämningen i förväg, eller utskällda för att ta ut allt i förskott. Dubbelmoralen hos de som klagar irriterar.

Är det så att andra människor börjar sin semester ett visst datum utan att längta dit? Är det många som inte har planerat eller tänkt ett enda dugg på de där 3-5 veckorna på sommaren då de är lediga? Trodde inte det. Det knäppa är att det är okej för människor att boka sin solsemester månader, kanske halvår i förväg och prata om solsemestern i månader innan, men det är inte okej att hänga upp adventsstjärnan före ett visst datum. Det är okej att beställa hem höstkläder mitt i sommaren men inte att lyssna på julmusik i september. Det är okej att drömma sig bort till soliga stränder och paraplydrinkar året men inte att säga ”idag köpte jag en julklapp” i september eller instagramma ett tips på en julfilm mitt i sommaren.

Skärmavbild 2015-08-03 kl. 12.01.30

Konstigt system. Vad är det med julen som provocerar? Vad är det med julplanering som sticker i ögonen?

Böcker med Tomte

Vi vill tipsa varandra och andra, vi vill recensera och prova. Allt för att vi sedan ska kunna sitta där framför tv eller med släkt och vänner 24-26 december och njuta av det absolut bästa den här säsongen kan erbjuda.

Så jag hoppas nu att fler vågar skrika ut sin längtan till tomtar, jesusbarn och gåvor utan att bli påhoppade i kommentarsfält och på facebook. Sen vill jag tacka hela min omgivning för att ni låter mig hållas och låter mig njuta och drömma mig bort till granar, julgodis och pyssla julkort i juli! Som en sa i Adventstids komentarsfält, hon har vänner som vet att hon mår bra av att vara julnörd…det gör jag med!

Juliga kultur CRAMAR på er!

15 reaktioner på ”Julälskarna säger ifrån! Dubbelmoralen är stor!

 1. Tack så mycket!

  Visst är det härligt med vår bloggemenskap men liite ont eller tråkigt är det när nära och kära inte förstår!
  Det kan ju vara så att vi julbloggare innehar en superhjälte gen som gör att vi både kan njuta av en pepparkaka och julmusik OCH under samma dag njuta av vackert väder och sol.

  Jag gillar din blogg också! Så ljus och fin.
  CRAM på dig!

  Gilla

 2. Jag som hantverkar o tillverkar tomtar o vättar i lera, gillar o komma i stämning redan i sept månad genom julbloggar o insta julkonton. Kan aldrig bli för tidigt med julmys o massa julinspiration.
  Sitter nu o klipper o klistrar med julkorten!!
  Ha de gott kram Lotta

  Gilla

 3. Kul att du blev insprierad att också skriva ett inlägg om detta. Jag håller med om att nära och kära ser det som något positivt, det är mer bekanta och arbetskollegor som klagar. Men jag tycker oftast att det är kul att försvara julen, att dra dessa argument om att folk inte klagar när någon pratar om sommaren i februari. Men mysigt också med denna community där man inte ens behöver förklara sig 🙂

  Gilla

 4. Go girl! Såå bra skrivet! Det finns VERKLIGEN en dubbelmoral i det hela, men det är väl bara vi julälskare som ser det kan jag tänka… Jag är såå tacksam att jag i alla fall har en omgivning som stöttar mitt julnörderi och låter mig hållas utan suckar och stönar!
  Kram från hon som har vänner som vet att hon mår bra av julen:))

  Gillad av 1 person

 5. Kunde inte ha skrivit det bättre själv. Denna text beskriver verkligen allt!

  Min svärmor har redan börjat ”klaga” på att jag likar en massa julrelaterade inlägg och bilder på Facebook. För enligt henne är det påtok för tidigt samt att många andra örons blöder var gång jag talar om min passion. Detta är givetvis ledsamt och tråkigt att man på något sätt hejdar sig eftersom många andra tar illa vid att man talar såhär tidigt om julglitter, snö och julmys. För de vill fortfarande ta vara på solen. Men det ena utesluter inte de andra och man kan prata om bägge, svårare än så är det egentligen inte 🙂
  Men, jag får ändå glädjas att ha alla er julbloggare och ta del av er jullängtan vilket bara det gör mig lycklig och positiv i tillvaron ^^

  Tack för en otroligt bra julblogg som inspirerar :3
  Kram Luna

  Gilla

 6. åh så bra skrivet! Håller med dig fullt ut. Jag älskar din blogg av många anledningar men detta är den främsta, din personlighet! Av det man nu kan utläsa i en blogg och på instagram så verkar du vara en genuint bra och härlig person. Texten ovan visar så mycket att du vill att alla ska vara precis som de är, en väldigt bra egenskap. Inte försöka ändra.
  Något jag gillar är människors ”nörderi”. Att de tror och tycker om något som gör de glada. Oberoende om det gäller modelljärnvägar, öl, sälar eller jul! Jag älskar att lyssna på människor som är passionerade. Som pratar om sälar med lysande ögon. Även om ämnet inte skulle tilltala mig så kan två saker hända: jag kan få en massa fantastisk information om något och bli intresserad eller så får jag bara en stund med en väldigt glad och nöjd person som får prata om det den gillar mest!
  Nu svamlar jag mest men jag kontentan är: underbart skrivet!

  Gilla

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.