Besök hos TORPLYKTAN och tävling!

I samarbete med Torplyktan

Förra veckan när det va sista dagen i Stockholm, passade jag på att hälsa på Hannes som är mannen bakom Torplyktan. Jag har skrivit lite om företaget innan, upptäckte dom på Formex förra året…men Hannes och jag är från samma samhälle och därför är det extra roligt att besöka en så bra företagare som han. Torplyktan gör Doftljus, med fokus på stilren design och dofter som förknippas med Sverige. På Alströmergatan 34 har de sitt showroom, sin butik och tillverkning.

Så fint och doftade underbart, inte överväldigande och stark (som en kan va lite rädd för) utan inbjudande och härligt. Hannes har öppet ”typ jämt” men kolla gärna in Torplyktan på Instagram och Facebook för att se när de lägger upp lite mer exakta tider. Produkterna är handgjorda och glaset som använda är återvunnet glas och själva ljusen är av ekologisk soyavax. Det finns många spännande dofter, en serie utgår från De fyra årstiderna och den andra serien är mer ett ”Kryddskafferi”.

Absolut senaste produkterna är Kåda och Barrskog!

Så snygga i sin djupgröna färg och passar så bra med de bruna burkarna. Dessa är i begränsad upplaga!

Nu till tävlingen!

Totalt blir det fyra vinster!

Vinst 1. Kåda

En höstlig och frisk doft inspirerad av tidiga morgnar i skogen. Bland lavrika barrträd, rogivande fågelsång och trolska mossar sprider sig ett lugn. Beskrivning är hämtat från hemsidan.

Vinst 2. Barrskog

En varm doft med träets friska toner som för tankarna till uppfriskande promenader i våra skogar. Granens yviga skott och spruckna bark har en harmonisk inverkan. Beskrivning är hämtat från hemsidan.

Vinst 3. Norrsken

(Bild från Torplyktans hemsida)

Ingredienserna i Norrsken är Myntablad, bergamot, kokos, geranium, kanel, ekträ, mysk, sandelträ, vanilj, mörk bärnsten.
Jag tycker doften är söt men jag upptäcker nya nyanser varje gång.

Vinst 4. Midvinter

En riktig favorit hos mig, doftmässigt!
Ingredienserna är: Persika, iris, rostad vanilj, sandelträ, cederträ.
Och beskrivningen på hemsidan är så såhär:
Vinternattens snötäckta granar och stugans värmande brasa ger en djup och kraftfull doft. Mysoreolja och vanilj ger avslappning och frid i sinnet.

För att tävla ska du göra svara på två frågor.

1. Vad förknippar du med en svensk doft?

2. Vem lyser du upp för?

Jury är Charlie och min Mr T (hjälp tas in vid för mycket oenighet)

Sista dag att tävla är Måndag 16 december klockan 23.59.

Skriv också om det är någon särskild du vill vinna!

Lycka till!

(Kommentarsfältet är gjort så att jag måste godkänna svaren, för att folk inte ska få för mycket prestationsoro genom att läsa andras svar. )

13 reaktioner på ”Besök hos TORPLYKTAN och tävling!

 1. Som den skogsmulle jag är så förknippar jag mossa, barrträd, den söta doften på hjortron myren, liljekonvaljer och den lilla blomman linnea med Sverige.

  Julen är för mig en tid för nära och kära, tänder alltid ljus för de som inte är hos mig både de som inte längre finns kvar på jorden men även för min syster som bor 80 mil ifrån mig ❤

  Gilla

 2. Hej,
  1. En svensk doft för mig är doften av natur. Då jag har fått fördelen att känna till dofter från världens olika håll, då mina föräldrar är från Mellanöstern och har vi har alltid de typsika oud rökelserna hemma sen långt tillbaka. Därför har jag nästa blivit expert på att känna av var en doft kommer ifrån. Svenska dotter är inte lika starka, de är milda och oftast svaga jämfört med dofterna från Mellanöstern. En svensk doft för mig är doften av den fina svenska skogen! Björkblad och kåda!
  2. Den jag lyste upp för var just Kåda!

  Gilla

 3. 1. En sommardoft som är speciell är den när det varit torrt länge och det plötsligt kommer en skur som nästan torkar upp direkt – det luktar speciellt, kanske inte så gott men känns som typiskt svensk sommar!
  Det bästa är när det luktar snö! Innan det ens kommit nån snö, när det är några minusgrader och det känns i luften att snön är på väg!

  2. Jag lyser upp för min lilla ”nötnos” 💜

  Kåda är min favorit

  Gilla

 4. Tänk att jag av alla nästan höll på att missa en jultävling med doftljus, jag som älskar doftljus 🙂

  En svensk doft för mig är mycket skog och trä, jag tänker granris, nysågat virke och fuktig mossa.
  Jag lyser självklart upp för min fantastiska make, en vanlig vardagskväll i soffan framför en bra serie med levande ljus och självklart doftljus, alltid doftljus 🙂

  Jag tycker att alla dofter verkar jättespännande men ”Norrsken” är nog den jag blev allra mest nyfiken på.

  Gilla

 5. 1. Vad förknippar du med en svensk doft?
  Oj!! Saknad, glädje och minnen. Och så mycket mer! Bor sedan drygt fem år i Etiopien och just dessa dofter/platser är det jag saknar allra mest från Sverige. Friheten och friskheten i den svenska naturen; vare sig det är en höstdag i skogen eller i kall vinternatt.

  2. Vem lyser du upp för?
  Vissa dagar orkar jag nog inte lysa för så många överhuvudtaget, tyvärr. Men så är ju livet ibland.
  Andra dagar går det att omfamna hela världen, varesig det är en flicka på gatan eller en gäst i huset.
  Men denna jul hoppas jag framförallt på att få lysa för och tillsammans med mina barn och min man! Hinna njuta tillsammans och uppmuntra varandra lite mer. Så vi kan och orkar lysa vidare ”där ute”.

  Vilket ljus?
  Skogen!!! Ja, alla dofterna verkar grymma! Men skogen är ändå det jag längtar allra mest efter! 🙂

  Gilla

 6. Svar fråga 1: De dofter jag förknippar med sverige är till viss del ute i naturen. Götseldoften på våren, liljonkonvaljer och syréner. Gran, barrskog och kåda ute i den svenska skogen. Doften av saltvatten, tång och alger vid kusten. Rökdoft när man tänt en brasa eller doften av grillat en sensommarkväll. Men även nybakta saffransbullar, pepparkakor och clementiner vid lucia och jul. Kanel, saffran, nejlika, pepparkakskrydda.

  Svar fråga två: Jag lyser upp för alla för att sprida lite glädje, värme och kärlek i mörkret.

  Gilla

 7. Svensk doft är gran och tallskog
  Bäst är granlukten vid jul
  Lyser upp för en fin och mysig samvaro
  Ljus är så vackert och fridfullt

  Gilla

 8. 1. Jag förknippar svensk doft med de olika årstiderna och natur och väder kopplade till dessa. Variationen från sommarregn till multna löv mm. är som ett kalejdoskåp av möjligheter.

  2. Jag lyser upp för Mormor som älskade att sitta och knapra knäck och bläddra i damtidningar.

  Jag hade helst velat vinna norrsken – min dröm är att någon gång se det men så länge får jag väl nöja mig med ett underbart doftljus 😉

  Gilla

 9. Superkul med tävling!! Jag önskar såå ljuset med barrskogsdoft. Mina svar på frågorna:

  1. Svensk doft är för mig havet. Det beror till största sannolikhet på att jag bor på västkusten. Havsdoft = hemma = Sverige.

  2. Jag vet inte om jag misstolkar frågan
  men tända ljus gör jag (om det syftar till att tända för någon/några specifika) för de äldre som är i himlen. Om frågan syftar till vem jag lyser upp för/blir glad av är det min blivande man.

  Gilla

 10. Granskog är för mej så svenskt det kan bli, tror jag hänger ihop med barndomen och dess dofter. Papoa var nämligen skogsbrukare och vi var ofta med hela familjen ute i skogen när han jobbade.

  Själv lyser jag upp för min man. Efter snart 26 år tillsammans så får han mej fortfarande att känna mej lite nykär ibland. Jösses vad vi kan skratta ihop, humor är viktigt för ett långt liv tillsammans.

  Får jag välja vinst är jag jättenyfiken på doften kåda.

  Gilla

 11. Är mer än gärna med och tar en ”lott” i tävlingen.
  1. En doft som jag förknippar med Sverige är skog. En fin höstdag med ett prasslande lövtäcke och en underbar jord- och grandoft som sprider sig när man tar sig fram på De små stigarna.
  2. När jag möts av ett vänligt leende från en medmänniska, så lyser jag själv upp både på insidan och utsidan.
  Snälla ord och leenden kan vi aldrig få för mycket av.

  Håller både tummar och tår för att bli en av de lyckliga vinnarna.

  Gilla

 12. Spännande företag! Jag som vanligtvis inte gillar doftljus blir sugen! Så sugen på Barrskog.
  1. Jag förknippar doften av mossa, barr och skog med Sverige.
  2. Helt klart Moa! Min dottern. Hon är bäst! 😍

  Gilla

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.